sebenarnya, beberapa tahun yang lepas pernah cuba buat tapi hasilnya tak berapa tip top sangat. mungkin sebab pakai sarang kuih bahulu mini kot. tetiba je salahkan sarang.
gigih cari beberapa resepi baru untuk dicuba.
tadaa~ Kuih Cara Berlauk sedia untuk dingap! |
Kuih Cara Berlauk
Bahan untuk adunan tepung:
- 4 cawan tepung gandum
- 5
aircawan - 2 sudu minyak
- 1 biji telur
- 2 tsp garam / secukup rasa
pewarna kuningsedikit
- Adun semua bahan sehingga sebati.
Boleh guna blenderatau kacau guna whisk.
Bahan untuk lauk dan hiasan:
- 200 gram daging cincang
- 1-2 labu bawang besar - dicincang atau kisar
- 1-2 ulas bawang putih - dicincang atau kisar
- 2 sudu besar serbuk kari - dibancuh dengan sedikit air
secukup rasa.garam Daun sup -dicincang - Lada - dihiris halus
- Panaskan minyak dan tumis bawang.
- kemudian masukkan bancuhan serbuk kari. Tambah setengah cawan air dan daging cincang yang telah dimasak terlebih dahulu.
- Masak dengan api sederhana sehingga cecair kering.
Tips:
- Bancuh aduanan dalam jug supaya senang nak tuang kedalam lubang sarang kuih cara.
- oleskan sedikit minyak pada lubang sarang sebelum dimasukkan aduanan. kemudian letakkan daging, lada dan daun bawah.
- Guna api sederhana kecil ya
- Jangan usik adunan sehingga ia betul-betul masaknya supaya ia tak melekat dan senang untuk keluarkan.
Selamat mencuba ya ! untuk resipi ini boleh dalam dalam 40-50 biji macam tu bergantung saiz lubang sarang kuih cara.
No comments:
Post a Comment