Tuesday 20 January 2015

Resepi : Mashed Potato


teringin nak makan mashed potato?
tapi rumah jauh dengan kfc. beli kat kfc macam mahal sedangkan kalu buat sendiri kos lagi murah. kalau buat sendiri, kita dapat mashed potato dalam kuantiti banyak dan juga murahhhh.. 
siapa tak nak kan?
kalu 8 biji kentang baru RM1-2 kot. lada hitam, sulah dan garam memang dah ada kat rumah kan. 8 kentang dapat 4x dari yang kfc punya. nampak tak berapa banyak yang kita jimat kalau buat sendiri. jadi jom buat mashed potato guna resepi ini.


Mashed Potato


Bahan-bahan:
  1.  8-10 biji kentang – belah empat
  2.  2-3 sudu Butter
  3.  Sedikit Lada hitam, sulah
  4.  Sedikit garam
  5.  ½ cawan susu segar

caranya:
  1. Rebus kentang dengan sedikit garam sehingga masak. toskan air.
  2. Masukkan butter, lada hitam, sulah, garam dan lenyek.
  3. Masukkan susu sedikit demi sedikit dan lenyek sehingga gebu.
tips
jangan masuk susu sekaligus tapi masukan sikit demi sedikit untuk tengok anda nak kentang anda lembut mana. kalau nak kentang lebih lembut, lebihkan susu. dan kurangkan susu untuk sebaliknya.

okay, mashed potato boleh makan begitu saja ataupun makan dengan sos lada hitam. sos dia sama je dengan sos lada hitam untuk chicken chop. tapi saya letakkan juga sekali lagi resepi sos kat sini.  :D


Sos Lada Hitam 

bahan:

  1.  4 susu butter
  2.  1-2 sudu tepung jagung - dibancuh air
  3.  3 cawan air
  4.  1 kiub ayam
  5.  1 sudu kecil serbuk lada hitam & sulah secukupnya
  6.  garam secukupnya
  7.  1 sudu sos tiram
  8.  kicap secukupnya
caranya:
  1. cairkan mentega (api kecil).
  2. masukkan bancuhan tepung jagung.
  3. masukan air.
  4. masukkan semua bahan seterusnya. kacau sehingga mendidih.
tips
tujuan kicap untuk memberi warna. kalau suka sos warna gelap, lebihkan kicap. kaalu suka sos warna cerah, kurangkan kicap. 
jangan terlebih letak tepung jagung, nanti sos akan jadi terlebih pekat macam jeli bila sejuk.

untuk lada hitam, lada sulah, anda boleh letak sebanyak mana korang nak. kalau suka lada hitam letaklah lah banyak sikit. tapi jangan terlebih banyak sangat ye.

ada sesetengah resepi kat internet ada guna bawang dalam resepi untuk sos. tapi saya tak letak bawang dalam sos sebab bila letak bawang, tak rasa macam sos lada hitam sebab rasa bawang kuat sangat dan saya tak suka rasa bawang kuat sangat. kalau bawang dalam telur dadar or burger saya makan lah. hihi



Kalau rajin, boleh cuba RESEPI INI untuk buat chicken chop.


No comments:

Post a Comment