Monday 21 December 2015

Spaghetti Olio Ayam


Alkisahnya, ada pesan housemate belikan mi lidi sebab dia balik rumah. Tapi  housemate tersalah belikan spaghetti pula. Apa lagi.. pagi pagi terus buat spaghetti olio sebab bahan memang takde kalau nak buat carnobara ataupun bolognese. Ni pun takde minyak zaiton.. belasah je pakai minyak masak biasa tapi  aromanya takde sangatlah. Gambar ni memang nampak kosong je sbb bahan tak cukup tapi resepi yang nak bagi ni bahan cukup okay..

BAHAN
  • 1 paket spaghetti  *4-5 hidangan
  • 1 keping dada ayam *dipotong dadu
  • 7-8 ulas bawang puting *dicincang
  • 1/2 bawang holland *dicincang
  • Lada benggala *dipotong dadu
  • Garam secukupnya
  • Lada hitam secukupnya
  • Minyak zaiton secukupnya
  • Sedikir parsley atau mana2 daun herba lain yang disukai.


CARANYA

1. Rebus spaghetti dengan sedikit garam dan minyak zaiton. Bila dah masak, toskan
2. Perap ayam seketika dengan sedikit bawang putih yang telah dicincang, lada hitam dan sedikit garam.
3. Tumis bawang putih dan bawang holland dengan minyak zaiton.
4. Masukkan ayam yang diperap tadi dan kacau sehingga ayam masak.
5. Masukkan lada benggala dan boleh tambah apa apa yang korang nak tambah lagi..
6. Masukkan spaghetti dan kacau sehingga rata dan sebati.
7. Kalau tawar, tambahkan sedikit garam. Biasanya saya tak tambah sangat garam sebab spaghetti dan ayam dah ada garam.
8. Siap dan boleh hidangankan.. yum yum

boleh cuba try okay  :)

No comments:

Post a Comment